Alumnes de primària al pati de l'escola amb els telèfons mòbils a la mà

Es restringeix l’ús del mòbil als centres educatius de primària i secundària a partir del curs vinent

L’ús dels mòbil es restringirà a les escoles seguint les noves directrius del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de minimitzar-ne l’ús i garantir que qualsevol utilització sigui justificada des d’un punt de vista educatiu. Aquestes mesures per restringir l’ús del mòbil als centres educatius estan previstes d’entrar en vigor a partir del curs 2024-2025 i seran de compliment obligatori per a tots els alumnes, havent de ser aprovades pel consell escolar de cada centre.

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha detallat que la decisió s’ha pres després de consultes amb el Consell d’Educació de Catalunya i un procés de debat amb més de 112.000 alumnes de 1.400 centres, a més de les seves famílies. Segons Simó, la intenció és educar i no pas prohibir: “Reduïm al mínim la presència dels mòbils als centres, cosa que no vol dir que l’educació se’n renti les mans”, ha dit. L’ús que els joves fan dels mòbils els és essencial per a informar-se i relacionar-se, i “l’educació no pot ser aliena a aquesta realitat”, diu.

Les restriccions són específiques segons l’etapa educativa dels alumnes, d’aquesta manera, als cicles d’infantil i primària no es podran utilitzar els mòbils en horari lectiu ni en horari no lectiu, com a l’esbarjo, el dinar, els extraescolars… Pel que fa a la secundària, la normativa és restrictiva però una mica més laxa, ja que segons la Conselleria d’Educació la directriu general és que cada alumne apagui el mòbil en entrar al recinte i el guardi en un lloc segur. Tot i això, queda a les mans dels centres d’ESO concretar les excepcions específiques de l’ús general dels telèfons mòbils: necessitats educatives o de salut dels alumnes, sortides, viatges, esbarjo, transport escolar… Si a l’institut cal usar les pantalles durant les hores lectives, s’haurà de prioritzar que els alumnes facin servir els ordinadors i tauletes del centre. Quan això no sigui possible, es podrà fer servir el mòbil en activitats que requereixin, per exemple, tasques de geolocalització, enregistrament de vídeos o fotografies, o la participació en projectes relacionats amb aplicacions educatives. 

Aquestes mesures per restringir l’ús del mòbil als centres educatius, tenen com a objectiu protegir la concentració dels estudiants i fomentar les interaccions personals sense l’interferència constant de les pantalles. Tanmateix, els centres educatius hauran de garantir que els alumnes adquireixin competències digitals mitjançant l’ús de les eines disponibles en el sistema educatiu.

https://www.ccma.cat/3cat/el-mobil-a-les-aules/video/5770828/

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *